Från strategidokument till implementering

Dags att måla om? Snacka med dina medarbetare.

Förändringskommunikation – varför behövs det?

Säg att styrelsen och ledningen har sett att det behövs en förändring. Stor som liten. Säg att ni har hittat en lösning genom att arbeta fram en ny strategi, en ny marknadsplan, en ny vision, en ny policy. Det händer ju jämt i bolag. Ledningen eller arbetsgruppen genomför förändringsarbete och nördar ner sig ordentligt i ämnet. Så pass djupt att man inte längre kan se att de oinvigda är just oinvigda. Man kanske t.o.m har glömt bort varför man behövde förändringen från början.

Så är det dags för implementering. Resultatet ska informeras, kommuniceras, läggas ut på intranätet. Ofta är det först nu som en kommunikatör involveras. Nu finns det ju en skitsnygg marknadsplan, ut med den bara!

Ska du måla om på jobbet? Berätta varför.

Vi ska måla allt grönt!

[Detta scenario är helt och hållet taget ur verkligheten. En önskan hade naturligtvis varit att medarbetarna kände till att det finns ett gäng andra medarbetare som letar lösningar på en utmaning.]

Tankepaus!

När någon har bett om implementering (vilket tyvärr betyder en artikel på intranätet för många) så måste vi pausa för att lägga in en frågestund. Vi fokuserar på VARFÖR, VAD, HUR.

Varför? Ge svar.

På riktigt. Äkta svar. I normala ordalag.

  • Resultatet – allt ska vara grönt – varför har man valt just grönt?
  • Vad händer om man inte målar just grönt?
  • Vad ska grönmålningen leda till? Vilka förväntningar har man?

Vad? Ge svar.

Konkret som attan.

  • När ska det börja målas?
  • Hur länge ska vi ha kvar den gröna färgen?
  • Ska allt det röda målas över?
  • Vad kostar egentligen all den gröna färgen?
  • Vilken nyans av grön menas? Pistage, mossa, mint?
  • Ska det användas roller, pensel eller paintbrush?

Hur? Be om svar.

Involvera de som är påverkade innan ni själva svarar på HUR. Det kan hända att de sitter inne på bästa svaret.

  • – Nu när du vet att allt ska målas grönt, varför vi har valt just grönt och vilken nyans av grönt vi är ute efter – hur vill du göra?
  • – Vad vill och kan du göra annorlunda för att allt ska bli grönt?

Extra tips för dig som har fått snacket, och ska snacka vidare med ditt team. Var äkta. Våga berätta hur du upplever idén med grön färg. Kanske känner du att den röda färgen har funkat riktigt bra hittills, och att du kanske också har bett om fler svar från arbetsgruppen. Underskatta inte öppenheten. Och nu menar jag så klart inte ren diss av hela grönmålningsidén. Fast om de första stegen har följts någorlunda, så ska det åtminstone finnas en grundläggande förståelse hos teamleadaren.

Ge det tid!

Det har hänt, har jag hört, att en arbetsgrupp lagt månader och månader på att ta fram idéer, lösningar och dokumentation. Och sen är tålamodet slut. Det måste ut.

Varför denna stress? Är verkligen inte alla de där månadernas arbete, era grymma lösningar och framtidsförväntningar värda lite extra tid och omtanke innan de kastas ut i världen?

Jag tycker det. Och jag kommer gärna och hjälper er vidare i detta steg. Från strategi till implementation. Eller – hur era goda idéer blir medarbetarens vardag.

Goda idéer kommer inte alltid i god tid.
/Ulrica